Jens Rosendals sidste sang

Publiceret 25-11-2018

Jens Rosendal har pensioneret sig selv i en alder af 86 år, men hans mere end 1000 digte kommer i høj grad til stadig at præge den danske sangskat. ”Er der steder hvor sandheden synger" blev det sidste digt fra hans hånd. Nu udgiver han sammen med pianist Rasmus Skov Borring en CD med 14 sange.

Rasmus Skov Borring og Jens Rosendal - fra CD'en Er der steder hvor sandheden synger

Han er nr. 1 på hitlisten

Kigger man i Højskolesangbogens app, er der en sang, som stort set altid er nummer 1 på hitlisten: Forelskelsessangen, Du kom med alt det der var dig.

Han har længe været en skattet foredragholder og siden 2011 har han dannet makkerpar med den 50 år yngre Rasmus Skovborring. Sammen har de to optrådt over 200 gange.

"Er der steder hvor sandheden synger" blir hans sidste sang

Nu udgiver makkerparret en CD med 14 sange udvalgte sange og den har fået samme titel som Jens Rosendals sidste sang: "Er der steder hvor sandheden synger". Det er en forandringstid for det musikalske makkerpar. Jens Rosendal måtte over sommeren 2018 i en alder af 86 år trække sig fra scenen på grund af knogleskørhed, og han har ligeledes udtalt, at han har skrevet sin sidste sang. 

 

Læs Højskolebladets interview med Jens Rosendal

 

Sangenes synges af alle - også kongehuset

Forfatter og digter Jens Rosendal og pianist og komponist Rasmus Skov Borrings kunstneriske samarbejde begyndte i 2011. Med en aldersforskel på næsten 50 år har de fundet et fundament for deres arbejde med intentionen om at samle generationer i fællessangen.  Jens Rosendal er født i 1932. Han er den nulevende forfatter, der er bedst repræsenteret i Højskolesangbogen.

 

Læs baggrunden for Du kom med alt det der var dig

 

Hans sange lever i stor grad på landets efterskoler, højskoler, i foreningsdanmark og i kirken. ”Det dybeste lag i mit hjerte” fra salmebogen er ofte i brug, når Kongehuset afholder arrangementer.

Vadehavet har præget Jens Rosendal

Den tidligere højskolelærer har været bosat ved Vadehavet i Sønderjylland i over 50 år, hvor netop mange af hans tekster henter sin inspiration. Med oversættelse til 18 sprog, har han for alvor markeret sig som en af tidens største sangskrivere og salmedigtere.

Jens Rosendal

Mere en 1000 salmer og sange

Spørger man ham, hvor mange salmer og sange han har skrevet, har han ikke helt styr på det – men tusindtallet er rundet.

Rasmus Skov Borring bag ny CD udgivelse

Rasmus Skov Borring voksede op som søn af forstanderparret på Sdr. Nærå Fri- og Efterskole, og derfor har Højskolesangbogen altid fyldt meget i hans liv. Som femårig sad han ved tangenterne og blev allerede som skoledreng pianist til morgensamlingerne på skolen. Han har flere albumudgivelser med klavermusik bag sig, hvor han blandt andet
har fortolket danske sange og også præsenteret sine egne kompositioner.

 

Læs mere om CD'en Er der steder hvor sandheden synger

 

I 2013 udgav Rosendal & Borring deres første album ”Livets mærke”, der primært indeholder Rosendals allerede kendte sange. Rasmus Skov Borring er manden bag ”Gi’ os lyset tilbage”, der i 2015 landede på en tredjeplads på DR’s Top 50 over danskernes foretrukne sange.

I dag er han bosat i København og arbejder som komponist, pianist og foredragsholder. Han er projektleder på projektet Syng, spis og snak, der også har som mål at bringe generationer sammen i fællessang og fællesspisning.

 

Læs mere om Syng, spis og snak

 

Gør sangskatten tilgængelig for nye generationer

Et af hans store fokuspunkter er at være med til at holde den danske sangskat levende og gøre den tilgængelige for nye generationer.

Vi har en unik sangskat i Danmark, som Jens Rosendal på flotteste vis har bidraget til. Jeg er både optaget af at holde den allerede eksisterende sangtradition levende, men også at tilføre den ny næring gennem nye sange. Det er vigtigt at udvikle traditionen, så den giver mening ind i tiden. Vi skal have den unge generation med, så de bliver glade for
at synge og føler en vedkommenhed siger Borring, der selv er tidligere efterskolelærer.

Der blæser gode vinde omkring fællessangen anno 2018. Den vil alle mennesker noget. Jens Rosendals
sange har skabet sangglæde på tværs af generationer, fordi man kan relatere til indholdet, uanset om man er ung eller
gammel

siger pianisten.

"Jeg savner allerede køreture Danmark rundt"

"Det er selvfølgelig trist, at Jens ikke kan holde til turnélivet mere, for publikum elsker at møde ham, og vi har haft så mange særlige oplevelser med sangene. Jeg savner også allerede alle vores køreture Danmark rundt. Modsat er jeg taknemmelig over, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre, så det er dét, der skal stå tilbage. Vi har optrådt over
200 gange sammen. Jeg føler et stort ansvar for at holde Jens’ fortællinger levende i fremtiden, så det vil fylde meget i mine foredrag og koncerter. På den måde er det jo stærkt, at han er så meget med igennem sin kunst", siger Rasmus Skov Borring.


Flere af deres sange har gennem årene fået god vind med sig på vejen, bl.a. ”Vi henter tidevandet ind” fra Jens Rosendals Vadehavssamling samt ”Imellem lyse strande” til Aarhus 2017 Kulturhovedstad. Mange af sangene, og særligt titelnummeret ”Er der steder hvor sandheden synger”, trækker tråde til ”Du kom med alt det der var dig” og den
kamp om kærligheden og sandheden, som Jens Rosendal har kæmpet, siden han brød ud af sit ægteskab med sin kone som 50-årig, fordi han var blevet forelsket i en mand.

Sangene henter inspiration i personlige livserfaringer

"Sangene henter inspiration i personlige livserfaringer, men stiller sig på samme tid til rådighed for mange forskellige menneskers livssituation. Det siger noget om, at sange både rummer en kernefortælling, men også er noget i kraft af vores egen fortolkning. Det er med til at gøre den danske folkekultur stærk og bredt tilgængelig" siger Rasmus
Skov Borring.