For 19. gang de sang
19. udgave udkommer den 12. november, så vi kan af gode grunde ikke afsløre, hvilke sange Mikkel og Mikkel sætter spot på. Men du kan lytte til introen nu . Søndag den 1. november breaker vi endnu en sang. Den er omdrejningspunktet i første tema for "For 19. gang de sang", som er fædrelandssange.
De 10 temaer er
Fædrelandssange
Klimasange
Sange af kvinder
Sange fra højskolen
Mangfoldighedssange
Sange fra popkulturen
Aftensange
Sange til ungdommen
Nye salmer
Sange uden sne
En podcast om en hjertesag
Vi vendte mikrofonen den anden vej og interviewede podcastproducenterne om deres tanker om serien.
Hvad motiverede jer til at lave denne serie?
Egentlig begyndte det med, at vi bare gerne ville lave en podcast. Og da vi har en fælles interesse for Højskolesangbogen og fællessang, så vi en oplagt mulighed for at lave podcast om en hjertesag. Vi tænkte, at fortællingerne om de nye sange ville kunne gøre sig godt i et lydformat. Vi mødte faktisk "for alvor" hinanden på en højskoleambassadørweekend som frivillige på Sønderborg Idrætshøjskole på en workshop om fællessang, så derfra vidste vi, hvor vi havde hinanden. Og da vi så, at den nye højskolesangbog var på vej, så vi vores snit og gik til Højskolernes forening.
Hvorfor skal man stille ind på den?
Det skal man, fordi der bag alle sange står nogle mennesker med historier og musikalske ønsker, som man måske sjældent tænker over, når man bare synger en sang. Sangene fortjener en grundig præsentation, og vi vil meget gerne give en genvej til den nye højskolesangbog, så folk hurtigt kan tage den og de nye sange til sig.
Vi er også selv så unge, at det er første gang, vi er bevidste om, at der udkommer en ny højskolesangbog, og kan godt mærke, at det kan være svært at give afkald på den bog, vi selv har været på højskole med, og tage imod en ny, som man ikke føler sig forbundet til. Det har derfor været vores ambition at give folk som os en indføring i nogle af de nye sange fra den 19. udgave af Højskolesangbogen og knytte nogle gode fortællinger til dem - så bliver oplevelsen af at synge dem måske også det større.
Så hvis man er interesseret i den folkelige sang og dens udvikling kan man forhåbentlig med stor fordel lytte med.
Hvem håber I lytter med?
I al beskedenhed håber vi, at hele Danmark vil lytte med, ligesom morgenfællessang på tv for eksempel er blevet en folkedille. Højskolesangbogen skal være fælleseje for hele landet. Det vil vi gerne bidrage til, og alle kan være med på fællessang. Der er til gengæld et mere eller mindre konkret højskolesegment, som måske vil være de første, der går til den. Dem regner vi selvfølgelig med, men vi gør os da også håb om, nu det er en podcast, at mediet vil tiltrække en yngre gruppe mennesker, der måske ovenikøbet ikke endnu har så stort kendskab til Højskolesangbogen.