Syng, spis og snak – Naturen som folkesag
Tiden kræver, at poesien stiller de refleksioner til rådighed og hjælper os til at begribe, hvilken fremtid vi kan håbe på.
Lisbeth Trinskjær, formand for Højskolerne.
Højskolernes fællessangsprojekt ”Syng, spis og snak” har modtaget en bevilling på 4 millioner kroner fra 15. Juni Fonden. Projektet begyndte oprindeligt i 2017 og forløb over fem år støttet af Nordea-fonden. Nu skal en ny bevilling fra 15. Juni Fonden sikre, at projektet skaber fokus på et af det 21. århundredes største kriser: natur- og miljøkrisen.
”Med et stærkt fokus på naturen vil højskolerne bidrage til civilsamfundets forståelse af den grønne dagsorden. Tiden kræver, at poesien stiller de refleksioner til rådighed og hjælper os til at begribe, hvilken fremtid vi kan håbe på. Grundtvig vidste også, hvor vigtig det er at stimulere vores forestillingsevne med den poetiske sans. Det er derfor, det er så vigtigt at synge”, siger Lisbeth Trinskjær, formand for Højskolerne.
Fra begyndelsen af 2026 og tre år frem vil højskolerne være værter for 300 Syng, spis og snak-arrangementer fordelt over hele Danmark. Alle arrangementerne vil tage afsæt i naturen både i sangene, maden og samtalerne.
Ny grøn sangbog
Vi skal producere ny grøn folkekultur, så der kommer nye fællessange med et nyt sprog og nye melodier. Vi skal kunne synge om den virkelighed, vi lever i.
Rasmus Skov Borring, redaktør på Forlaget Højskolerne.
Sideløbende med arrangementerne på højskolerne vil Forlaget Højskolerne arbejde med at udvikle det kunstneriske værksted, hvor sange bliver skabt. Forskellige forfattere og komponister vil blive inviteret ind i arbejdet med at producere nye fællessange med en grøn dimension. Resultatet vil udmønte sig i en ny sangbog med grønne fællessange.
”Med ”Naturen som folkesag” bliver Syng, spis og snak et folkeoplysningsprojekt. Vi skal producere ny grøn folkekultur, så der kommer nye fællessange med et nyt sprog og nye melodier. Vi skal kunne synge om den virkelighed, vi lever i”, udtaler Rasmus Skov Borring, redaktør på Forlaget Højskolerne.
Arrangementer i det lokale
Hvis vi alle kender, forstår og værdsætter naturen, vokser vores engagementet i at passe på den – og dét er der brug for i Danmark, hvor naturen og biodiversiteten er under pres.
Henriette Christiansen, administrerende direktør i 15. Juni Fonden
Bevillingen fra 15. Juni Fonden støtter i høj grad livet i det lokale, og at der kan skabes et mødested for forskellige mennesker, der lever side om side. På den måde er samhørighed i højsædet med intentionen om at styrke relationer på tværs af alder.
”15. Juni Fonden arbejder for, at naturen skal være en folkesag. For hvis vi alle kender, forstår og værdsætter naturen, vokser vores engagementet i at passe på den – og dét er der brug for i Danmark, hvor naturen og biodiversiteten er under pres. Vi glæder os derfor over at kunne støtte Folkehøjskolernes Forenings projekt ”Syng, spis og snak”, som kombinerer natur og kultur på forbilledlig vis”, siger Henriette Christiansen, administrerende direktør i 15. Juni Fonden.
Syng, spis og snak-arrangementerne annonceres primo 2026.