Folkemusiktraditionen på Fanø strækker sig flere hundrede år
At samles, skilles ad i sin nuværende form er blevet brugt på Vadehavsøen Fanø igennem generationer, men nogle mener, at sangen findes i tidligere versioner andre steder. På Fanø lever en helt særlig folkemusiktradition, der strækker sig flere hundrede år tilbage til dengang, hvor Fanø var en søfartsø med sejladser over det meste af kloden.
Fanøtraditionen består af en dans i forskellige varianter, som er opkaldt efter de mennesker, der kommer fra enten den sydlige del af øen ”Sønderhoninger” eller den nordlige del ”Fannikker”. Både dansens tempo og trinnenes variation indikerer, om en melodi er fra den sydlige eller nordlige del af øen.
Sangene fra Fanø fortæller historier om søfolk, hjemve og kvinderne der drev øen
Sammen med dansen hører flere hundrede melodier og sange, der beretter om sejladser ud i verden, om udlængsel, festlige højtider, venskaber, kærlighed, uvished og det til tider barske liv på Fanø med store menneskelige tab. Sangene fortæller historier om søfolks færd til fremmede lande, om savnet til familierne derhjemme og om de stærke og driftige kvinder, der drev øen.
Livsvilkårene på Fanø har sat sine aftryk i musikken
Bevægelserne i bølgerne ind mod Fanøs kyst, tidevandet og dønningerne fra de farlige sejladser har sat deres aftryk i Fanømusikken og dansens gyngende fornemmelser. Denne bølgende kurve afspejles også i At samles, skilles ad som en vekselvirkning mellem den stærke identitet, traditionerne og det sammenhold, der har bundet øens beboere sammen og været kendetegnende for livet i vintermånederne. Og på den anden side de farlige og eventyrlige skibsfarter ud i verden i sommerhalvåret, der har præget en stor del af tilværelsen på Fanø.