En sång till modet

Baggrund Frihed og fællesskab

Mikael Wiehe skrev sangen til alle dem, der tror på morgendagen, på glæden og kærligheden. Den handler om at udvise mod, også selvom modet kan have en pris. I 1990'ernes bølge af nazistiske aktioner i Sverige, hvor Wiehe selv blev udsat for et attentat, blev sangen sunget som en del af modbevægelsen mod nazismen, ligesom den senere blev sunget til minde om ofrene for Utøya-massakren ved et mindearrangement på øen i 2012.

Mikael Wiehe blev inspireret af Katia Cardenal

Mikael Wiehe fortæller, at han skrev sangen i 1996 inspireret af den nicaraguanske sangerinde Katia Cardenal, som havde optrådt på en kulturaften for norske minearbejdere i Højanger med en sang, der hedder Coraje (mod). 

Modet som kontrast til nederlaget

En af de første gange, han sang den offentligt, var i svensk fjernsyn i 1998. Sangen blev dog først udgivet i 2000 som titelmelodien på et nyt album. På dette album sang Mikael Wiehe også sin egen svenske oversættelse af Woody Guthries This Land is Your Land. Med disse to sange lige efter hinanden ville han skabe en kontrast til de mange nederlagssange, han har skrevet, eftersom den venstrefløj, som han tilhører, ikke har mange politiske sejre i det socialdemokratiske Sverige.

Sangen blev sunget mod nazisterne i Sverige

I 1990’erne gik der en bølge af nazistiske aktioner over Sverige, og Mikael Wiehe var selv ude for en bombesprængning uden for sin bopæl samt en række verbale trusler. Stillet over for det besluttede han sig for hverken at lade sig skræmme eller at tie stille. Selv om han havde skrevet sangen, før han selv blev truet, var denne sang oplagt at synge i modbevægelsen mod nazismen. I 2001 var han medinitiativtager til en stor koncert i Stockholm ”Hela Sverige – Artister mot Nazister”.

En sång till modet

1. Här är en sång till modet
Den är till alla dom
som vågar tro på morgonda’n
fast natten är så lång
Har är en sång till modet
en liten, enkel låt
Det kanske verkar meningslöst
men jag sjunger den ändå

2. Här är en sång till modet
till glädje, hopp och skratt
Till dom som tror på kärleken
fast hatet är så starkt
Till alla som slår sej samman
Till alla som ställer krav
Till dom som vet hur svårt det är
och ändå säger “ja”

3. Här är en sång till modet
hos dom som vågar se
Som inte låter tysta sej
men säger som det är
Till alla som bygger broar
Till alla som släpper in
Till dom som tror att människan
kan gora det, hon vill

4. Här är en sång till alla
som vägrar att ge opp
Till dom som kämpar vidare
fast livet är så hårt
Till alla som vågar längta
till nå’t, dom aldrig sett
Som inte låter kuva sej
men håller på sin rätt

5. Här är en sång till modet
Den är från mej till dej
En liten enkel visa
med det, jag helst vill säg’
Så vårda den väl och lär den
och nynna den ibland
För då växer den och sprider sej
i hela Sveriges land

Ordforklaringer

1.6  låt: sang

3.6  släpper in: lade komme indenfor

4.7  kuva: kue

5.5  vårda: pleje

Sangen er til dem, der tror på morgendagen

Sangen handler dog ikke om ham selv, men om at udvise mod. Teksten er meget almen i sin tilgang, og den kan synges i mange sammenhænge. Den er skrevet til alle dem, der tør tro på morgendagen, på glæden og på kærligheden. Der er mange ”dem” i Mikaels Wiehes tekster, og ofte er de meget anonyme og diffuse eller er dem på modstandersiden, men i denne sang er ”dem” de gode, dem, han solidariserer sig med, som vælger at stå fast og kæmpe imod, selv om det ikke ser lyst ud. Omkostningerne ved kampen udpensles ikke, men det står mellem linjerne, at de også er der.

Mikael Wiehe sang til årsdagen for Utøya

Mikael Wiehe var til det norske arbejdspartis ungdomspartis stævne på Utøya i 1999 og sang den dér. Det huskede man efter Utøya-massakren i 2011, og Mikael Wiehe blev inviteret til Utøya på årsdagen for massakren den 22. juli 2012. Han fremførte sangen med stor patos og tilføjede en ekstra linje til sidst, hvor der står, at sangen skal udbredes i hele Sverige: ”… och hela Norge med.”

Få klaverspil til fællessangen

Højskolerne har udgivet klaverakkompagnementer til 100 nye sange fra Højskolesangbogen. De er tilgængelige på diverse streamingtjenester (Spotify, iTunes og andre online tjenester).  

Stream akkompagnementerne

God fornøjelse!

Melodien følger den svenske visetradition

Melodien er, som der står i teksten, en lille, enkel sang. Den er let at synge, og den følger den svenske visetradition i 3/4-dels takt. Mikael Wiehe forsøgte at synge teksten på andre melodier for at undgå, at det skulle blive en vise i 3/4-dels takt, men han syntes ikke, at det duede:

”Under alle trends er der åbenbart noget andet. Vi vrider os i vores lænker, vi rocker, og vi skal være punkere og hiphoppere. Alligevel ender vi til sidst i den svenske visetradition. Evert Taube rejser til Sydamerika og vil lave noget helt andet, alligevel havner han i visetraditionen. … Jeg og Affe (Björn Afzelius) er på omveje omkring Dylan, The Band og alt mulig andet, og lidt efter lidt havner også vi i visetraditionen med Dan Andersson og de andre.”

I fællessang må man følge melodistemmen 

Som fællessang må man ”glemme” Mikael Wiehes fraseringer og følge melodistemmen mere præcist. Det naturlige akkompagnement er guitar, hvor akkorderne også er enkle og ligetil.

Fakta om En sång till modet

Nr. 217 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst og melodi: Mikael Wiehe, 1998

Artiklen er skrevet af Henrik Køber.

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere