Teksten har fundet sin endelige melodi
Teksten blev skrevet til en syngespilsmelodi fra 1700-tallet af André Grétry: Vi sømænd gør ej mange ord. Senere tilkom Laubs melodi fra 1919, men nu synges den nok udelukkende på Erling Lindgrens melodi fra 1984.
Erling Lindgrens musikalske nyfortolkning af Grundtvig
Erling Lindgren var ansat som musiklærer på Testrup Højskole fra 1980 til 1986, hvor han oplevede elevernes modvilje ved at synge nogle af Grundtvigs kernesange. Det inspirerede ham til at forsøge at nyfortolke nogle af Grundtvigs tekster musikalsk, heriblandt Er lyset for de lærde blot. Tanken var at forsyne teksten med en melodi, der nok talte ind i elevernes musikalske univers, men alligevel var så forankret i de klassiske traditioner, at afstanden til Grundtvig ikke blev for voldsom.
Melodien dyrker visemelodiens idealer
Komponisten oplyser, at han opfatter den som en visemelodi, hvor hver 2. linje afsluttes med et lift (linje 1, 3, 5 og 7). De klassiske idealer følges ganske tydeligt: bar-formen (AAB – dog med et udvidet B-stykke, dobbelt så langt som A-stykket), og modulationen til dominanttonearten (B-dur) i linje 6, hvor melodiens højdetone også befinder sig.
Det er komponistens opfattelse, at sangen gerne må spilles med et rytmisk drive, der dog ikke bør overtrumfe det melodiske.