Den personlige sang skildrer det almene i at længes
Alberte fortæller, at teksten handler om glæden ved at få Aske hjem og om længslen efter lys og sommer. Men også om deres mor:
”Det var ikke bevidst, at den skulle handle om vores mor, som døde fra os tidligt. Men alt, hvad der forbandt mig med Aske og familien, gjorde mig rørt. Tonerne havde en melankoli, som jeg oversatte til længsel”
Alberte Winding
Alberte mestrer antydningens kunst og i Lyse nætter valgte hun at lade naturens elementer i form af sandet, vinden, vejret og lyset repræsentere de dybe følelser.
Lyset er der i kraft af mørket. Kender vi til mørket og gennemlever det, mærker vi lyset desto stærkere, når det bryder frem. I anden strofe synges om vinden. At have ”huset fuld af vind” forudsætter, at man har åbnet sin dør eller sit vindue, og det kan således være et billede på, at hvis man åbner sit hjerte kan man blive besjælet af den livgivende lune sommerbrise og opleve venskab og livfuldhed (”parasoller … og nye frugter båret ind”).
Lyse nætter kan tolkes frit og er benyttet flittigt gennem tre årtier
Lyse nætter kan tolkes frit, og den synges til alle slags lejligheder af både børn og voksne. Nogle læser den som en smuk hyldest til den danske sommer, mens andre fornemmer noget foruroligende og melankolsk mellem linjerne. Men fælles for alle er, at de røres af sangen, som er blevet elsket og sunget flittigt til fællessang i skolerne, kirkerne og korlivet igennem tre årtier.
Albertes sang tiltaler både børn og voksne
Alberte er kendt for sin nærværende og hjertevarme stemme, som favner bredt. I 1980’erne blev hun kendt som Luna i børneserien Bamses Billedbog . Aske Bentzon medvirkende også og skrev musikken. Da Lyse nætter blev til, var deres image således primært knyttet til børnemusikken, og albummet var derfor bevidst målrettet et voksenpublikum, men som nævnt har både voksne og børn taget titelsangen til sig.