Visen om de atten svaner

Baggrund Kærlighed

Visen om de atten svaner er velkendt i Danmark, men næsten ukendt i Sverige. Sangen handler om teenagerens længsel efter den rette, om drømmene og usikkerhederne. Teksten er skrevet af Cornelis Vreeswijk, og melodien er komponeret af Benny Andersson.

Visen er så godt som ukendt i Sverige

Visen om de atten svaner er en velkendt sang i Danmark og Norge, men mærkeligt nok så godt som helt ukendt i Sverige trods de berømte ophavsmænd. Visen er et bestillingsarbejde til den blot 16-årige Lena Anderssons lp 12 nya visor 1972, hvor producerne havde bedt nogle af de af de mest fremtrædende sangskrivere om at bidrage med nyskrevet materiale. 

En visa om arton svanar var Cornelis Vreeswijks bidrag, som han dog aldrig selv har sunget i nogen sammenhæng.

Cornelis Vreeswijks fingerfærdighed

Vreeswijks fingerfærdighed og hans indfølende evne til at skræddersy tekster gjorde, at han umiddelbart efter sin pladedebut blev en efterspurgt oversætter og visedigter for populære kunstnere af forskelligt tilsnit.

Poul Sørensens danske oversættelse

Den danske udgave er af Poul Sørensen, kaldet ”Poeten”, som var en dygtig oversætter især af amerikansk lyrik, men også forfatter til adskillige barokke revyviser, hvoraf flere skrevet til Osvald Helmuth, fx Dit hjerte er i fare, Andresen! Men han er også kendt for sine Barske børnerim 1953 i amerikansk crazystil.

Enhver teenanger kender til længslen

Visen om de atten svaner bevæger sig på et område, som enhver teenager kender til – med længsel efter den rette, drømmene, utrygheden og usikkerheden på, om man nu bliver set. 

Få klaverspil til fællessangen

Højskolerne har udgivet klaverakkompagnementer til Højskolesangbogen for børn. De er tilgængelige på diverse streamingtjenester (SpotifyiTunes og andre online tjenester) 

Stream akkompagnementerne

God fornøjelse!

Benny Andersson komponerede valsen

Cornelis Vreeswijk satte selv melodi til sin sangtekst, men de kommende ABBA-producenter Stikkan AnderssonBjörn Ulvaeus og Benny Andersson mente, at Vreeswijks version var for rytmisk kompliceret for den unge sangerinde, så de fik tilladelse til at komponere en ny melodi. Selvom både Björn og Benny står som musikalske ophavsmænd, så er det faktisk Benny Andersson, som alene har skrevet denne langsomme vals med de melodiske slyngninger, ”en lille gylden vise”, som han siger. 

På dansk gentager vi den første vers

For yderligere at forstærke visens refræn plejer man på dansk at gentage visens første vers- en almindelig fremgangsmåde når det drejer sig om slagernære viser.

Fakta om Visen om de atten svaner

Nr. 474 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Cornelis Vreeswijk, 1972

Melodi: Benny Andersson / Björn Ulvaeus, 1972

Artiklen er skrevet af Sid Jansson

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere