Sorgen kan holde os fanget
I første vers kobles vinter, mørke og løvfald med det at miste. I andet vers gives et hårdt billede på sorg som ”tid der går i stå”, og det antydes, at sorgen kan holde os fanget, måske mere end godt er - et tema, der forløses i sjette vers. I tredje vers stilles dét ”Hvor er du, Gud/Jesus?” spørgsmål, som så mange pårørende og efterladte har stillet, og de efterfølgende vers besvarer spørgsmålet.
Der skabes forbindelse til Jesus' lidelse
Med en dobbelt bevægelse, hvor Jesus på én gang kommer til os over det dybe vand og midt i vores mørke nat, mens vi samtidig altid kan komme til ham med alle vores byrder, etableres forbindelsen til og det trøsterige nærvær i ham. I femte vers understreges forbindelsen til Jesus' egen lidelse, og i det sjælesørgerisk afgørende sjette vers lyder det, at hvor vi aldrig kan blive savnet kvit, så kan smerten forhåbentlig en dag fylde så lidt, at vi kan se den kærlighed, der også findes i sorgen.
Sorgen forsvinder aldrig
Holger Lissner (se nærmere om forfatteren i artiklen om Lyset vælder ind i verden) havde oprindeligt i dette vers skrevet ”sorgens lys vil langsomt brænde ud”, men det gik op for ham, at den afgørende pointe: ”At glæden lyser gennem sorgen” (og omvendt) netop har som forudsætning, at sorgen ikke forsvinder, men at den vedvarende vil være til stede som udtryk for taknemmelighed og kærlighed.
Der kommer liv og lys på ny
I syvende vers er vi igen i kirkerummet, hvor fællesskabet - også med dem vi har mistet - understreges som en virkelighed både ved nadverbordet og i sangen, og i sidste vers knyttes der elegant an ved asken i første vers, men nu som det håb der findes i, at asketræets grene sætter (sorte) knopper, der rummer grønne blade og nyt liv. Der kommer lys og liv på ny. Kristus lever.