Sangen udkom som single i 2016
På Øst for Vesterled (2017), det sidste album med Kim Larsen , der blev udgivet, mens han levede, mødte man ikke bare en sangskriver på højden af sin metier, men også nogle personlige og kommenterende sange (jf. Den lige vej ). En af dem var forløberen for albummet, singlen Moder jord , som udkom allerede i foråret 2016 og viste, at Kim Larsen bekymrede sig om den miljøkrise, der ramte ”min dejlige Moder Jord”, som han synger i omkvædet.
Kim Larsen har skrevet en salme til ære for jorden
Sjældent ramte Kim Larsen sin umiskendeligt egensindige tone så rent og bevægende som på denne sang fra karrierens absolutte efterår, der emmer af den hjertets renhed, han altid søgte efter. I det, der lyder som en salme til ære for den jordklode, vi befolker, og som brødføder os hver eneste dag, møder vi en på engang ydmyg, eftertænksom og taknemmelig sangskriver, der synes at gøre sig klar til at forenes med netop den jord, vi er kommet fra og igen skal blive til.
Kim Larsen, foto: Scanpix
Jorden bliver metafor for Kim Larsens egen forgængelighed
Den aldrende Kim Larsen, der havde rundet de 70 år, søgte ud i naturen efter metaforer som svar på den forgængelighed, han følte på sin egen krop. Det er en ømskindet og vemodig sanger, der hylder og ophøjer Moder Jord i nærmest religiøse ord og vendinger.
Du er toner fra himlen, og alt hvad jeg tror,
du’ min dejlige Moder Jord
Kim Larsen
Overfor menneskets skrøbelighed og den lurende død danser Kim Larsen med Moder Jord, som han forsøger at menneskeliggøre:
Du er drømmen, der brister, selv når verden består.
Længsel og drifter der kommer og går.
På vanlig djærv facon kan han ikke dy sig for at prøve at hente det endeløse og ubegribelige ned til os og placere det:
Der, hvor regnbuen ender,
øst for Vesterled,
mig og mine venner,
der slår vi os ned.