De som har prøvet fællessangen, kan sikkert nikke genkendende til, at det at synge sammen gør noget godt ved mennesker. Men er der noget om snakken? Er det sundt at synge sammen? Skaber det den samhørighed, mange mærker?
Er det sundt at synge?
Ja, er det korte svar, hvis du spørger ph.d. i sundhedsvidenskab Lasse Skovgaard.
Fællessang har så mange positive egenskaber, at det er meget svært ikke at være fortaler for det. Det er godt for en befolkning at synge meget. Punktum.
Har Lasse Skovgaard udtalt til Kristelig Dagblad
Blandt de mange fordele er:
- Bedre nattesøvn.
- Øget blodcirkulation.
- Løftet humør og overskud.
- En styrket følelse af samhørighed.
- Bedre bekæmpelse af infektioner, stress, uro og bekymring.
- Stærkere konkurrenceevne.
- Og en stabil hjerterytme.
Lidt som at være nøgen
Når vi synger sammen deler, vi vores lyd. Det er et meget intimt fællesskab, som for nogen kan minde om at være nøgen. For stemmen er noget meget personligt, og derfor er der noget særligt mellemmenneskeligt på spil. Man kan føle sig berørt uden helt at kunne forklare det.
Sang udløser lykkehormoner - endorfiner
Forskere i bl.a. USA, Tyskland og Sverige har fundet ud at sange giver en lykkerus eller eufori. Og det kan der findes en helt konkret biokemisk årsag til. Følelsen kommer blandt andet fra endorfiner, som frigøres, når man synger. Endorfiner fungerer som kroppens morfin og indgyder velvære og lykke.
At synge mindsker stress
En forskergruppe har påpeget, at der ved aktiv deltagelse i sang, kan måles en positiv indvirkning på stresstilstanden i kroppen, da aktiv deltagelse i sang kan hjælpe med at sænke stresshormonet kortisol. Samtidig øges mængden af stoffet immunglobulin A (IgA), som er et antistof, der hjælper kroppen mod infektionssygdomme, og derfor kan virke afstressende.
Det er i denne forbindelse bemærkelsesværdigt, at passiv lytning til musik tilsyneladende ikke har den samme virkning. Det er den aktive deltagelse – at man bruger sin krop til at synge med, som medfører en sænkning af kortisol og stigning i IgA-niveauet.
Læs mere om Sang som middel mod stress
Oxytocin udløser fællesskabsfølelsen
Når man synger stiger også oxytocin-niveauet. Oxytocin, der populært kaldes kærligheds- eller tilknytningshormonet, frigøres også i forbindelse med amning og sex. Det har betydning for menneskers tillid og følelse af tilknytning til hinanden. Stigningen i niveauet af oxytocin kan formentlig forklare, hvorfor netop sang har vist sig som en effektiv katalysator for fællesskab mellem mennesker.
Læs mere om forskning i sang og sundhed - videncenterforsang.dk
Fællessang synkroniserer hjerterytme
I 2013 viste svenske forskere på Sahlgrenska Akademin ved Göteborgs Universitet at korsangere synkroniserer hjerterytmen. Sangen får sangernes puls til at stige eller falde på samme tid.
Hør forskeren bag resultatet, Björn Vickhoff, fortælle om sangens effekt: