Højskolesangbogen er nomineret til kulturpris

Publiceret 25-02-2022

To af hovedkræfterne bag den nye højskolesangbog er blandt de nominerede til Artbeat Prisens hovedpris. Prisen gives til nye former for formidling af kunst og kultur.

Formand for sangbogsudvalget Jørgen Carlsen og komponist og forlagsredaktør Rasmus Skov Borring kan sammen vinde en pris for deres arbejde med den seneste udgave af Højskolesangbogen.

Den nye højskolesangbog er kommet i fint selskab. Den er nemlig blandt de nominerede til Artbeat Prisens hovedpris, der hylder stærk og nyskabende kulturformidling.

Bag Artbeat Prisen står HAVE Kommunikation & PR, der sammen med Spar Nord Fonden ønsker at fremhæve personer, projekter og organisationer, som på helt særlig vis har gjort sig bemærket i spændingsfeltet mellem kunst, kultur og formidling i det forgange år.

Siden bogen kom på gaden, er den blevet en af Danmarks bedst solgte – midt under corona-nedlukningerne – hvilket har stimuleret den helt særlige danske tradition for fællessang.

Fra begrundelsen for nomineringen

I år gælder det blandt andet pianist, komponist og redaktør for Forlaget Højskolerne Rasmus Skov Borring og tidligere højskoleforstander og formand for sangbogsudvalget Jørgen Carlsen, som sammen er nomineret til prisen for deres arbejde med den nye højskolesangbog.

Foto: Mikkel Elbech

Om Artbeat Prisen

HAVE Kommunikation & PR ønsker med Artbeat Prisen at sætte fokus på nye former for formidling af kunst og kultur. Der uddeles i alt tre priser: Hovedprisen, Særprisen og Talentprisen.

"Sjældent er der blevet sunget mere"

Fra juryen begrundes nomineringen med, at Højskolesangbogen til stadighed formår at afspejle og udvikle det samfund, den er en del af.

”Med Jørgen Carlsen i spidsen har et udvalg nøje gennemgået forgængeren, hvilket førte til, at 122 sange blev fjernet, mens 151 nye sange blev føjet til denne 19. udgave af sangbogen. Sange, der favner både klimakrise, skilsmisser, velfærdsstat, terror og livet i byen,” lyder det i begrundelsen.

151 nye sange blev føjet til denne 19. udgave af sangbogen. Sange, der favner både klimakrise, skilsmisser, velfærdsstat, terror og livet i byen.

Fra begrundelsen for nomineringen

I begrundelsen nævnes det også, hvordan Rasmus Skov Borring ”med sikker hånd har styret ikke bare udgivelsen af den nye højskolesangbog, men også udgivelsen af den såkaldte sanghåndbog, som rummer beskrivelser af alle 601 sange samt en melodibog”.

”Resultatet er blevet en kæmpestor succes, og siden bogen kom på gaden, er den blevet en af Danmarks bedst solgte – midt under corona-nedlukningerne – hvilket har stimuleret den helt særlige danske tradition for fællessang. Sjældent er der blevet sunget mere – både med og på afstand af hinanden.”

Nominerede til Artbeat Prisens Hovedpris 2022

  • Julie Rokkjær Birch, museumsdirektør for KØN Gender Museum Denmark
  • Trapholt, Museum for Moderne Kunst, Kunsthåndværk og Design ved Karen Grøn, museumsdirektør
  • Den nye højskolesangbog ved Jørgen Carlsen, formand for sangbogsudvalget, og Rasmus Skov Borring, pianist, komponist og foredragsholder.

En kæmpe anerkendelse

Rasmus Skov Borring kalder nomineringen en virkelig flot anerkendelse.

”Jeg glæder mig over, at vores syngende folkekultur har gjort sig synlig som en vigtig aktør i vores samfund – det er en kæmpe anerkendelse af mange menneskers arbejde. Personligt er jeg naturligvis også meget beæret”, siger han.

Jeg glæder mig over, at vores syngende folkekultur har gjort sig synlig som en vigtig aktør i vores samfund – det er en kæmpe anerkendelse af mange menneskers arbejde.

Rasmus Skov Borring

Artbeat Prisen markeres med et prisuddelingsshow på Aveny-T i København den 14. marts, hvor i alt tre priser uddeles. Udover Hovedprisen er det Talentprisen og Særprisen.

I år er det 8. gang at Artbeat Prisen uddeles, og blandt de tidligere vindere er Den Korte Radioavis, Anders Morgenthaler, Historien om Danmark, Hej Søster, Bloom og Sara Omar.

Læs hele juryens motivationstekst for Højskolesangbogen her

”Højskolesangbogen udkom første gang tilbage i 1894. Siden da er den blevet fornyet atten gange, så den til stadighed både har afspejlet og udviklet det samfund, den er en del af. Med Jørgen Carlsen i spidsen har et udvalg nøje gennemgået forgængeren, hvilket førte til, at 122 sange blev fjernet, mens 151 nye sange blev føjet til denne 19. udgave af sangbogen. Sange, der favner både klimakrise, skilsmisser, velfærdsstat, terror og livet i byen. På Højskolernes forlag har Rasmus Skov Borring med sikker hånd styret ikke bare udgivelsen af den nye højskolesangbog, men også udgivelsen af den såkaldte sanghåndbog, som rummer beskrivelser af alle 601 sange samt en melodibog. Resultatet er blevet en kæmpestor succes, og siden bogen kom på gaden, er den blevet en af Danmarks bedst solgte – midt under corona-nedlukningerne – hvilket har stimuleret den helt særlige danske tradition for fællessang. Sjældent er der blevet sunget mere – både med og på afstand af hinanden.”