Jens Rosendal fik overrask ridderkorset af sin komponist Rasmus Skov Borring, der er en ven og kunstnerisk samarbejdspartner gennem mange år.
”Det er en kæmpe ære at være med til at give Jens Rosendal denne gave, som jo er så fortjent en anerkendelse for alt det, han har givet så mange. Det glæder mig også, at han hyldes, mens han lever og dermed selv mærker den store påskønnelse," siger Rasmus Skov Borring, der desuden er redaktør for Forlaget Højskolerne.
Størst af alt er kærligheden
Jens Rosendal blev født i Vendsyssel i 1932, men har levet over halvdelen af sit liv i Sønderjylland. Han blev uddannet lærer på Nørre Nissum Seminarium og var højskolelærer på Løgumkloster Højskole fra 1965-1987, hvorefter han blev ansat på Jaruplund Højskole i Sydslesvig.
Han minder os alle om, at naturen har sine kræfter, man ikke kan gå imod, at solen står op hver dag, og at dagen er din, mens det sker.
Rasmus Skov Borring, komponist og forlagsredaktør
Mange kender hans livshistorie, der også blev hele grundlaget for forelskelsessangen ”Du kom med alt det der var dig”, nemlig at han forelskede sig i en mand og måtte opbryde sit familieliv med kone og børn for at overgive sig til kærligheden og stå ved sig selv.
På én gang er han blevet et stærkt forbillede for en minoritet samtidig med, at sangen også rummer noget universelt, der gør, at mange forelskede par kan identificere sig med følelsen af en kærlighed, der sprænger alle rammer.
For Jens Rosendal blev sangen en ultimativ manifestation over for både Gud og mennesket – størst af alt er kærligheden.
Marskens digter
Jens Rosendal er blevet en folkekær institution, og han er da også kommet på museum. På Vadehavscentret ved Ribe er han beskrevet som marskens digter, og man kan se en buste af ham. Et stort antal af hans sange handler om den natur, han bor midt i, som dermed har været en kæmpe inspirationskilde for hans digterskab.
"Han minder os alle om, at naturen har sine kræfter, man ikke kan gå imod, at solen står op hver dag, og at dagen er din, mens det sker. En stærk reference til hans eget liv med kampen om retten til at være, den man er – og også at kunne se gaven i livet, selv når vi bliver udfordret som mennesker," siger Rasmus Skov Borring.