PRESSEMEDDELELSE

Annika Aakjær modtager Den folkelige sangs pris

Publiceret 02-11-2023

Sanger og sangskriver Annika Aakjær modtager i år Den folkelige sangs pris for sine tekster og sin evne til at fortolke og forny ældre sange. Prisen blev overrakt torsdag aften på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Egmont Højskolen.

"Jeg er glad for at føle, at jeg er med til at bære en tradition videre," siger Annika Aakjær om at modtage Den folkelige sangs pris 2023. Prisen blev overrakt af Mette Damiri, forstander på Højskolen Mors.

En dygtig musiker, der med sans for lyrik, sangskrivning og stor humor formår at ramme bredt og udvide rammen for, hvad den folkelige sang er.

I særdeleshed hylder Den folkelige sangs pris i år en sangskriver, der formår at gøre små historier store og gennem dem være med til at fortælle os, hvem vi er, og hvilken tid vi lever i.

Juryen til Den folkelige sangs pris 2023

Sådan lød begrundelsen, da Den folkelige sangs pris blev uddelt på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Egmont Højskolen ved Hou torsdag aften.

Prisen gives til personer, som har bidraget til udbredelsen af den folkelige sang og af Højskolesangbogen, og i år gik den til sanger og sangskriver Annika Aakjær.

”Vi har i år valgt at fejre en musiker og sangskriver, der forholder sig til de store samfundsmæssige udfordringer vi har, og formår at tage tilværelsens hverdagsproblemer op i et sanseligt og umiddelbart sprog, fyldt med humor, som kommer til live i melodier og det kunstneriske udtryk,” lød det blandt andet i motivationen fra udvalget bag kåringen.

Ny i Højskolesangbogen

Annika Aakjær er både musiker, sanger og sangskriver og optræder både på musikfestivaler, i teaterkoncerter, som entertainer og som skuespiller på det store lærred. I 2020 gjorde hun debut i den 19. og seneste udgave af Højskolesangbogen, hvor hun sammen med komponisterne Sara Grabow og Kristina Holgersen står bag melodien til ”Der findes en livstid for alting på jorden”.

Højskolesangbogen og højskoletraditionen er så fin og folkelig og har dybde og rødder. Så jeg er glad for at føle, at jeg er med til at bære en tradition videre.

Annika Aakjær, musiker og prismodtager

Selvom hendes egne tekster ikke er at finde i Højskolesangbogen, var sangskrivningen i fokus hos juryen, der kaldte Annika Aakjær en ”kunstner, der formår at fortolke og forny ældre sange, så de genopstår og resonerer til et bredt mangfoldigt publikum.”

”Prisen i år er en anerkendelse af det musikalske håndværk og den folkelige gennemslagskraft, som prismodtagerens sange har, men i særdeleshed hylder Den folkelige sangs pris i år en sangskriver, der formår at gøre små historier store og gennem dem være med til at fortælle os, hvem vi er, og hvilken tid vi lever i. Det er en folkekær tradition for sangskrivning og historiefortælling, som hun er i færd med at videreføre, men også en tradition, som vores prismodtager på sin helt egen facon er i stand til at forny og få os til at genopdage,” lød det i motivationen.

Annika Aakjær selv kalder prisen en stor hæder og anerkendelse.

”Jeg er meget beæret. For Højskolesangbogen og højskoletraditionen er så fin og folkelig og har dybde og rødder. Så jeg er glad for at føle, at jeg er med til at bære videre på en tradition,” siger Annika Aakjær, som deltog ved årsmødet.

Den folkelige sangs pris bliver uddelt hvert år af Folkehøjskolernes Forening i Danmark i forbindelse med foreningens årsmøde. Sidste år gik prisen til sanger og sangskriver Carl Emil Petersen, og af tidligere modtagere kan nævnes Sigurd Barrett, Anne Linnet. og Annisette. Med hæderen følger 25.000 kroner.

Læs om ”Der findes en livstid på alting på jorden” her.

Pressefoto

Om prismodtageren

Annika Aakjær. Født 1982 og opvokset i Vodskov nær Aalborg. Dimitterede som sangskriver fra Rytmisk Musikkonservatorium i København i 2012. Sanger, musiker og sangskriver. Har udgivet flere plader og spillet med i forestillinger og film.

Om Den folkelige sangs pris

  • Den folkelige sangs pris bliver uddelt hvert år af Folkehøjskolernes Forening i Danmark i forbindelse med foreningens årsmøde.
  • Prisen er på 25.000 kr. og gives til en eller flere personer, der på den ene eller anden måde har bidraget til udbredelsen af, kendskabet til og dermed fastholdelsen af den enestående kulturarv, den folkelige sang i almindelighed og Højskolesangbogen i særdeleshed er.
  • Prismodtageren bliver udpeget af et udvalg pt. bestående af forstander på Højskolen Mors Mette Damiri, forstander på Oure Højskole Jasper Gramkow Mortensen og Morten Grimstrup, der er lærer på Roskilde Festival Højskole.
  • Blandt tidligere prismodtagere finder man Stine Pilgaard og Katrine Muff Enevoldsen, Lis Sørensen, Sigurd Barrett, Bent Fabricius-Bjerre, Steffen Brandt, Erik Sommer, Anne Linnet, Peter A.G., Sebastian, Johannes Møllehave, Alberte Winding, Jens Rosendal, Niels Hausgaard, Annisette og Benny Andersen & Poul Dissing.

Læs mere om prisen her.