Børnene synger i deres egen højskolesangbog

Publiceret 20-03-2024

En vinterdag i februar fejrede 100 skoleelever fra København, at Højskolesangbogen for børn er udkommet. Kildeskolen og VerdensBørns Grundskole mødtes i Vartov for at synge både nyt og gammelt fra Danmarks folkekultur.

Her synger to venner fra Kildeskolen med på "Jeg ved en lærkerede", som er én af de 90 illustrerede sange i Højskolesangbogen fra børn. Foto: Phillip Jørgensen.

Repertoiret stod både på ”Jeg ved en lærkerede”, ”Lyse nætter” og ”Gi’ os lyset tilbage”. Københavnske skoleelever fra 0.-6. klasse mødtes i hovedstadens folkeoplysningshus, Vartov, for at synge sammen fra den nye udgave af Højskolesangbogen for børn. De havde øvet sig hjemmefra, og ud over at synge, snakkede eleverne sammen om, hvad de så på billederne, og hvordan det hænger sammen med sangene. 

Vores elever var helt vilde med arrangementet. At synge med andre børn og med en dygtig pianist var en stor succes,

siger Yassin Adam Bachiri, skoleleder på VerdensBørn Grundskole

Eleverne fra Kildeskolen og VerdensBørn Grundskole havde øvet sig på flere sange hjemmefra og repetoiret var bl.a. "Jeg ved en lærkerede", "Lyse nætter" og "Gi' os lyset tilbage". Video: Phillip Jørgensen.

Den nye udgave af Højskolesangbogen for børn indeholder 90 sange med lyriske illustrationer af Zarah Juul. Sangene er særligt udvalgt til at kunne synges for og med børn. De nyere sange indeholder vigtige livstemaer, det indtil nu ikke har været muligt at synge om, når børn og voksne sammen udforsker dette univers. Børn kan således møde både tradition og kultur i sangene, men også få sat ord på det moderne liv, som de selv vokser op som en del af.

Man kan godt folkeoplyse i børnehøjde. Sangene er ikke regulære børnesange, men sange som kan deles af børn og voksne og åbne for nye samtaler. Illustrationerne stimulerer sanserne og inviterer indenfor,

siger Rasmus Skov Borring, redaktør i Forlaget Højskolerne.

Forlaget Højskolerne udgav for første gang Højskolesangbogen for børn i 2018, hvor den fulgte den daværende voksenudgave. Siden af der kommet en ny udgave af Højskolesangbogen, som har placeret sig blandt de bedst sælgende bøger i Danmark. Derfor er der også lavet en ny højskolesangbog for børn, hvori antallet af sange er øget fra 74 til 90 sange.

Se listen over bogens sange

 

Børn fra Kildeskolen og VerdensBørn Grundskole møder hinanden og går sammen på opdagelse i sanguniverset i den nye Højskolesangbogen for børn. Foto: Phillip Jørgensen.

Højskolesangbogen for børn er god, fordi der er billeder i, og teksten er tydlig,

siger Fatima 9 år, elev på VerdensBørn Grundskole

De nye sange repræsenterer vigtige temaer i tiden. Fx kan nævnes ”For vist vil de komme” og ”Dejlighedssang”, som begge adresserer klimasituationen i Danmark og verden på en poetisk måde uden at tage håbet fra folk. Sangen ”Blomsterkransebrud” handler om at være skilsmisseforælder, og ”Hvad tænker Ingrid på” foregår i storbyen og handler om alsidige familiemønstre. Med sangene ”Frit land”, ”Man må trække en grænse” og ”Frihedens Lysdøgn” berøres trusler i og uden for Danmark, og ”Der findes en livstid for alting på jorden” åbner for en samtale om det at miste.

Køb sangbogen for børn

Højskolesangbogen for børn kan købes i boghandlere og online.

Køb bogen i webshoppen

Køb bogen med et navn i guldtryk