Højskolerne fejrede 150-års jubilæum i 1994
Da folkehøjskolerne i 1994 fejrede 150-års jubilæum for oprettelsen af verdens første højskole i Rødding, blev der præsenteret seks bud på nye folkelige sange skrevet af nulevende danske forfattere. Bag initiativet stod Else Marie Okkels, som på det tidspunkt var lærer på Danebod Højskole. Ca. 25 danske forfattere havde taget imod opfordringen, men kun seks af dem var i stand til inden for tidsfristen at levere en tekst. En af dem var Klaus Rifbjerg.
Rifbjerg skrev teksten til en moderne hjemstavssang
Rifbjerg skriver en moderne hjemstavnsang. I Ordbog over det danske Sprog kan man læse, at hjemstavn betyder det sted, hvor man føler sig hjemme. Fra talesproget kender vi ”at føle sig hjemme” som udtryk for at føle sig godt tilpas og i trygge rammer. ”Stavn” kommer af det oldnordiske ”strofn”, som betyder træstub. Hjemstavn er altså det sted, hvor jeg har rod – hvorfra min verden går.
Danmark kan findes og genfindes ude i landskabet
Danmark findes, men vi må rejse os op, forlade det tv-skabte Danmarksbillede og den hjemlige hygge. For Danmark findes kun, hvis vi bevæger os ud i landskabet og til åstederne for at finde eller genfinde det.
Nogle opfatter måske Rifbjerg som indbegrebet af den sure Jeronimus, som han i fjerde vers sparker ud på lossen. Men i sangen afslører han en fædrelandskærlighed, så vi forstår, at han i andre sammenhænge må tugte, hvad han mest af alt elsker.
Fortælleren genfinder sine rødder
Det er revseren Rifbjerg, med alt hvad han i den barske nutid må protestere imod, der er på hastig rejse i bil gennem landet. Gennem ruden åbner sig i naturens billeder hjemstavnen, gamle Danmark dejligst som i barndommen, og han genser de steder, hvor han har rod. Han rødmer: ”det jeg drømte det jeg elsker findes jo derude” (vers fem). Han erkender derude, ikke herude. I billedet forbindes fortid og nutid. Rifbjerg slår her fra ”jeg” over i ”vi”. ”Jeg” ser det grumme og det grimme, men et ”vi” har skabt det, og kun som et ”vi” kan vi lære af lektien. Gamle Danmark er fælleseje.