Digtet anvender sorg og glæde som modsætningspar
Den litterære teknik med modsætninger, her glæden kontra sorgen, brugte Blicher flere gange i sine digte og i sine noveller. Den sentimentale stil, som digtet er skrevet i, var tidens yndede, og når der skulle skrives digte, der kunne glæde Læsefrugters læsere, så kunne Blicher også det. Digtet er dog så meget mere end blot et sentimentalt digt.
Barndommen er et tilbagevendende tema i Blichers forfatterskab
Digtets omtale af barndommens oplevelser, et tema som han genanvendte i mange af sine noveller og digte, har sammen med andre udsagn bestyrket Blicherforskningen i, at Blichers barndom ikke var ulykkelig, selvom moderen i perioder var syg, og han derfor ofte var i pleje borte fra hjemmet bl.a. hos familien på godset Aunsbjerg .
Steen Steensen Blicher
En længsel mod glæden i barndoms- og ungdomstiden
Til Glæden handler om de mange glæder fra barndoms- og ungdomstiden, som er forsvundet for digteren og ikke vil komme igen. Glæderne er bl.a. den natur, hvor han har færdedes fra sin tidligste barndom. Et emne Blicher også strejfer i flere andre digte. Han ønsker, at tingene kunne blive som tidligere, men den tanke, at det er ham selv, der er forandret, strejfer ham som en mulighed - en almenmenneskelig tanke, som Blicher ikke er alene om. Måske glædens engel vil bringe ham hans barndoms eden tilbage eller bringe ham til det ny, dvs. det himmelske paradis.