Sangen er skrevet til et grundlovsmøde på Himmelbjerget
”Hvis du går over mine grænser skal du vide, at du tumler ind i mit private rum.”
1. linie i I mit grænseland
Det er ikke et statement i den #meetoo-kampagne , der eksploderede i Hollywood i efteråret 2017. Det er første strofe fra den sang om grænser, Lars Lilholt på bestilling skrev til grundlovsmødet på Himmelbjerget den 5. juni 2016.
Sangens bagtæppe er f lygtningekrisen i 2015
Den umiddelbare historiske baggrund var motorvejsflygtninge, Angela Merkels klare melding: ”Wir schaffen das” og det politiske krav om grænsebomme ved Danmarks grænser. I hele Europa lukkede landene i 2016 et efter et deres grænser.
Lars Lilholt. Foto: Frank Rosgaard
Dem der hører til, og dem der ikke gør
Verdens historie rummer én konflikt over dem alle, der kan udtrykkes som et forhold mellem dem og os: Dem der hører til, og dem der ikke gør.
Lars Lilholt sagde ja til at skrive en højskolesang om grænser. Undervejs fortrød han sit løfte. Han sad fast i den dem og os-fortælling, der er blevet båret frem over alt. Han opdagede, at dem og os-tilgangen bragte ham ud i holdninger og konsekvenser, han ikke kunne stå inde for. Den skaber konflikter, er fordommenes holdeplads og fritager os for et personligt ansvar. Dem og os fører til grænsebomme, kontrol og mistillid.
Lars Lilholt fandt på "hjertebom"
Lilholt baksede med sproget og fandt på ordet ”hjertebom”.
Hjertebom er ligesom ”dumsmart” et ord, vi straks forstår. Ord kan rumme en masse fortællinger, der aktiveres, straks vi hører dem. Det er poesiens væsen.