Tove Ditlevsen voksede op i et arbejderkvarter
Digtet er skrevet af en af de mest berømte forfattere i nyere dansk litteraturhistorie, Tove Ditlevsen (1917-1976). Hun voksede op i et arbejderkvarter på Vesterbro i København. Der var ingen, der interesserede sig for litteratur i Tove Ditlevsens hjem, men hun begyndte at skrive digte i 12-årsalderen inspireret af Salmebogen. I 1939 debuterede hun med digtsamlingen Pigesind . Så tag mit hjerte er fra digtsamlingen Lille verden , der udkom i 1942.
Liv og værk smelter sammen
Tove Ditlevsen er et eksempel på en forfatter, hvor liv og værk smelter sammen. Hun skriver med udgangspunkt i sit eget liv og ud fra et genkendeligt erfaringsrum. Det gjorde, at hun nåede ud til en stor læserskare både i sin samtid men også i eftertiden.
Digtet beskriver den forelskedes udsathed
Tove Ditlevsens forfatterskab kredser om relationer. I særdeleshed om relationerne i en familie og i parforholdet. Således også i Så tag mit hjerte , der beskriver den udsathed og afmægtighed, som man føler som forelsket. Man vil gerne skærme sig, men det nytter ikke noget. Hjertet er blottet. Man kan billedligt tage det ud af sit eget bryst og lægge det i den elskedes hænder. Værsgo, her er mit hjerte.
Tove Ditlevsen
Som forelsket er man overladt til den anden
Udsatheden er en betingelse for kærlighed, og derfor tager digtet form af en bøn. Jeget beder den elskede om at passe på hjertet, fordi jeget ved, der er ikke noget, jeget selv kan stille op. Den elskede er i stand til at knuse hjertet. Man er som forelsket afmægtig. Overladt til den anden.
Jeget vil gerne opleve kærligheden
Bønnen indtræffer allerede i digtets første sætning: ”Så tag mit hjerte.” I den sætning ligger der et ønske hos jeget om at få lov at opleve kærligheden. Et ønske om at den elskede vil indgå i en kærlighedsrelation. Jeget beder den elskede om at tage hjertet fra hende.
Hjertet har elsket og lidt
Hjertet er personificeret i digtet og kommer allerede med livets erfaringer. Det har elsket og lidt. Det kender allerede kærligheden, men også smerten. Engang har hjertet haft sit eget liv ”det sov og drømte i lyst og leg,” men nu er det vågnet op til kærligheden og afmægtigheden.
Digtet udsiger Løgstrups etiske fordring
I K.E Løgstrups (1905-1981) bog Den etiske fordring fra 1956 er et af hans berømte citater: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sine hænder.” Dermed følger en etisk fordring, mener Løgstrup, til at tage vare på det andet menneskes liv.
Den etiske fordring er skrevet efter Så tag mit hjerte , så Tove Ditlevsen kan ikke have haft bogen i tankerne. Men digtet udsiger faktisk noget af det samme som Løgstrups citat om, at vi alle sammen holder hinandens liv i vores hænder. Vi mennesker er alle sårbare og afmægtige, netop fordi vi er relationelle. Vi bliver til i relationerne til hinanden.