Digtet er fra Emil Aarestrups eneste digtsamling
Hvem, der er veninden i Emil Aarestrups digt Til en veninde , vides ikke med sikkerhed. Sandsynligvis er det vennen og digterkollegaen Christian Winthers forlovede Sophie Hansen. Digtet udkom i 1838 i den eneste digtsamling, Emil Aarestrup fik udgivet, mens han levede.
Emil Aarestrup var læge og oversætter
Emil Aarestrup (1800-1856) var læge. Sideløbende med sin lægegerning oversatte han lyrik af bl.a. Moore , Byron , Heine og Goethe , og gennem disse mestre lærte han det digteriske håndværk.
Lægefagligheden skinner igennem i digtningen
Aarestrup mistede begge sine forældre i en ung alder, men han var livet igennem livsglad, tillidsfuld og skønhedselskende. Han fik hele 12 børn. Midt i travlheden med børn og patienter skrev han digte. Nogle af dem sendte han til kvinder, som han beundrede. Digtene beskæftiger sig med det livsnydende, æstetiske og erotiske - ofte dog koblet med temaer som død og angst. Der er desuden spor af hans lægefaglighed i digtene, hvor kroppen sjældent betragtes i sin helhed, men snarere i dens enkeltdele med et dissekerende blik. Til en veninde er et eksempel på dette (læbe, pande, kind, indre).
Emil Aarestrup
Digtene var for erotiske til samtiden
Opmuntret af vennen Christian Winther samlede og udgav han sine digte i 1838. Digte udkom på C.A. Reitzels Forlag, men fik en tam modtagelse. De var muligvis for erotisk udfordrende, og guldalderens mest indflydelsesrige anmelder J.L. Heiberg levnede dem blot denne lakoniske kommentar: "En vis Liderlighed er den eneste Gehalt (indhold) i disse Poesier”. Der blev kun solgt 40 eksemplarer, og Aarestrup opgav at udgive mere.
Emil Aarestrup anerkendes i dag som en af romantismens vigtigste stemmer
Efter Aarestrups død blev hans samlede digte imidlertid publiceret takket være Christian Winthers indsats, og først da begyndte omverdenen at få øjnene op for digtenes kvaliteter. I dag anerkendes Aarestrup som en af de vigtigste stemmer i romantismen, hvor man især lagde vægt på det erotiske, mystiske og dunkle.