Å så let er dit fodtrin

Baggrund Året
Å så let er dit fodtrin

Islands mest berømte forfatter Halldór Laxness står bag teksten til denne kærlighedssang, der også er en arbejdersang. Digtet blev trykt i anledning af 1. maj-fejringen i 1937. Siden da satte Jón Asgeirsson melodi til digtet.

Halldór Laxness forfatterskab omfatter både noveller, digte - og en Nobelpris

Halldór Kiljan Laxness (1902-98) er Islands mest berømte forfatter. I hele forfatterskabet ses en socialistisk, samfundskritisk holdning, som især kommer til udtryk i romanen Salka Valka fra 1931-32, men senere afdæmpes. Sin mest almene skikkelse skabte Laxness med hovedpersonen i Frie mænd (1934-35) om små- bonden der kæmper for sin håbløse eksistens. Islands klokke (1943-46) er en trilogi om landets fornedrelse under monopolhandelen i 1700-tallet. Foruden de mange romaner har Halldór Laxness skrevet skuespil, noveller og digte og desuden været aktiv i den offentlige debat. Han fik Nobelprisen i litteratur i 1955.

Kærlighedsdigtet er også er en arbejdersang

Å så let er dit fodtrin har den islandske titel Maístjarnan og blev trykt i 1937 i et blad, der var udgivet i anledning af 1. maj, arbejdernes internationale kampdag. I 1939 satte han digtet, som både er et kærlighedsdigt og en arbejdersang, ind i romanen Digterens hus, som er tredje del af den store roman Verdens lys. Her er digtet lagt i munden på romanens hovedperson, den ludfattige, latterliggjorte digter Ólafur Kárason Ljósvikungur. Romanen blev i 1981 dramatiseret, og i den anledning skrev Jón Asgeirsson en melodi til digtet. Siden har både tekst og melodi været yderst populære på Island. Sangen er oversat til dansk af Helge Severinsen i 1986.                                                                     

Komponisten Jón Ásgeirsson har skrevet melodien

Jón Ásgeirsson (f. 1928) tog afgangseksamen fra Reykjavik Musikskole i 1955 og har siden været meget aktiv i musiklivet både som korleder og leder af blæserorkestre. Han er professor ved Islands Lærerhøjskole. Hovedparten af hans produktion er sangværker, og kernen i dem er ofte islandsk folkemusik. Hans største værk er operaen Þrymskviða med emne fra eddadigtningen.

Den letflydende melodi lyser op ved toptonen

Melodien er en letflydende molmelodi i 6/8-takt med sekstendedelsoptakter. I fjerde linje lysner melodien op ved på toptonen at modulere til dur (fra c-mol til C-dur) svarende til teksten i første vers. Herefter følger en kort kvintskridtsekvens, inden melodien falder til ro på basisakkorderne.        

Fakta om Å, så let er dit fodtrin

Nr. 315 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Halldór Laxness, 1939. Oversat af Helge Severinsen, 1986

Melodi: Jón Ásgeirsson, 1981

Artiklen er skrevet af Pétur Rasmussen

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere