Å så let er dit fodtrin

Baggrund Året
Å så let er dit fodtrin

Islands mest berømte forfatter Halldór Laxness står bag teksten til denne kærlighedssang, der også er en arbejdersang. Digtet blev trykt i anledning af 1. maj-fejringen i 1937. Siden da satte Jón Asgeirsson melodi til digtet.

Halldór Laxness forfatterskab omfatter både noveller, digte - og en Nobelpris

Halldór Kiljan Laxness (1902-98) er Islands mest berømte forfatter. I hele forfatterskabet ses en socialistisk, samfundskritisk holdning, som især kommer til udtryk i romanen Salka Valka fra 1931-32, men senere afdæmpes. Sin mest almene skikkelse skabte Laxness med hovedpersonen i Frie mænd (1934-35) om små- bonden der kæmper for sin håbløse eksistens. Islands klokke (1943-46) er en trilogi om landets fornedrelse under monopolhandelen i 1700-tallet. Foruden de mange romaner har Halldór Laxness skrevet skuespil, noveller og digte og desuden været aktiv i den offentlige debat. Han fik Nobelprisen i litteratur i 1955.

Kærlighedsdigtet er også er en arbejdersang

Å så let er dit fodtrin har den islandske titel Maístjarnan og blev trykt i 1937 i et blad, der var udgivet i anledning af 1. maj, arbejdernes internationale kampdag. I 1939 satte han digtet, som både er et kærlighedsdigt og en arbejdersang, ind i romanen Digterens hus, som er tredje del af den store roman Verdens lys. Her er digtet lagt i munden på romanens hovedperson, den ludfattige, latterliggjorte digter Ólafur Kárason Ljósvikungur. Romanen blev i 1981 dramatiseret, og i den anledning skrev Jón Asgeirsson en melodi til digtet. Siden har både tekst og melodi været yderst populære på Island. Sangen er oversat til dansk af Helge Severinsen i 1986.                                                                     

Komponisten Jón Ásgeirsson har skrevet melodien

Jón Ásgeirsson (f. 1928) tog afgangseksamen fra Reykjavik Musikskole i 1955 og har siden været meget aktiv i musiklivet både som korleder og leder af blæserorkestre. Han er professor ved Islands Lærerhøjskole. Hovedparten af hans produktion er sangværker, og kernen i dem er ofte islandsk folkemusik. Hans største værk er operaen Þrymskviða med emne fra eddadigtningen.

Den letflydende melodi lyser op ved toptonen

Melodien er en letflydende molmelodi i 6/8-takt med sekstendedelsoptakter. I fjerde linje lysner melodien op ved på toptonen at modulere til dur (fra c-mol til C-dur) svarende til teksten i første vers. Herefter følger en kort kvintskridtsekvens, inden melodien falder til ro på basisakkorderne.        

Fakta om Å, så let er dit fodtrin

Nr. 315 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Halldór Laxness, 1939. Oversat af Helge Severinsen, 1986

Melodi: Jón Ásgeirsson, 1981

Køb sangbøgerne

Højskolesangbogen, Sanghåndbogen og Højskolesangbogens Melodibog.

Køb sangbøger

Hent til din smartphone

Køb som app

Artiklen er skrevet af Pétur Rasmussen

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere