You've Got a Friend

Baggrund Frihed og fællesskab

Den amerikanske singer-songwriter, Carole King, opnåede kæmpestor succes med albummet Tapestry fra 1971, der er solgt i mere end 25 mio. eksemplarer. Et af de helt store hits var sangen You've got a friend, som indgyder mod og optimisme for den, der er nede i kulkælderen. Både Michael Jackson, Aretha Franklin og mange andre stjerner har lavet cover-versioner af sangen, og selvom den er skrevet til solosang, så fungerer den også ret godt som fællessang.

Carole King er én af USAs mest succesfulde sangskrivere

Carole King er en amerikansk komponist og singer-songwriter. Hun er den mest succesfulde kvindelige sangskriver i USA i den sidste halvdel af det 20. århundrede og har skrevet eller samskrevet, bl.a.  med ægtemanden, tekstforfatteren Gerry Goffin, 118 pop hits på Billboard Hot 100 mellem 1955 og 1999. Hun har indspillet 25 soloalbum, og mange kendte sangere og bands har lavet coverversioner af hendes sange: Tina Turner, The Beatles, Celine Dion, Cher, Rod Stewart, James Taylor, m.fl.

Albummet Tapestry blev en kæmpe succes

I 1971 fik Carole King en gigantisk succes med sit andet studiealbum Tapestry, som er solgt i 25 mio. eksemplarer. Pladen toppede den amerikanske albumoversigt i 15 uger og blev liggende i over seks år. Her er bl.a. millionhittene It’s too late, I feel the earth move og ikke mindst denne sang med titlen You’ve got a friend, som blev et af de mest kopierede og indspillede numre i rock/pop-historien. Ca. 250 cover-versioner er det blevet til bl.a. med store navne som Barbra Streisand, Michael Jackson, James Taylor, Dusty Springfield, Ella Fitzgerald og Aretha Franklin.

Carole King modtog i 1972 fire Grammy Awards, for henholdsvis årets album, bedste sang (You´ve Got a Freind) bedste single (It's Too Late) og bedste kvindelige vokalpræstation.

Tanken er nok til, at en rigtig ven vil hjælpe én videre

Sangteksten indgyder mod og optimisme. Det kan være svært at søge hjælp, når man har det svært, så det trøster, at blot tanken vil være nok til, at en rigtig ven kommer og hjælper én igennem. Uanset årstiden, vejret eller tidspunktet på døgnet, så står der nogen klar til at lytte til dig, og du behøver blot lukke øjnene, så vil mindet og tankerne føre den gode ven nær. Vejret bliver brugt som metafor på humøret. At råbe en andens navn – eller blot tænke på vedkommende - kan være med til, at ”de tunge skyer” letter. Når du er nede (”When you´re down”) og ikke hvis du er nede giver en automatisk accept af, at det kan ske for alle.

Sangens budskab om selvopofrelse og væren til stede for den anden var en kontrast til datidens mange politiske og mere revolutionære tekster.

Melodien virker ligetil, men er egentlig ganske kompleks

På originalindspilningen forekommer melodien enkel og ligetil, men den er med sine synkoper, pauser og forsiringer ganske kompleks. Opbygningen er A-B-A-B-C-B-coda. C-stykket springer tilsyneladende en stor sekund ned, men det er nærmere en modulation til subdominanten. Herefter drejes harmonierne elegant, så vi er tilbage i hovedtonearten i det afsluttende B-stykke.

En typisk singer/songwriter-sang, som egentlig skal synges af den, der har skrevet både tekst og melodi. Men da den stadig er et hit, kan den sikkert alligevel lykkes som fællessang. 

På Tapestry er tonearten Ab- dur, men sangen i Højskolesangbogen er noteret i A- dur.

Fakta om You've Got a Friend

Nr. 214 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Carole King, 1971 

Melodi: Carole King, 1971

Artiklen er skrevet af Peter Riis, melodibeskrivelse af Peter Søvad                                                                                      

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere