Digtet har en utvetydig nationalromantisk oprindelse
Digtet lægger ud i nutid med en skildring af dansk natur. I vers to skiftes til datid om fortidens Danmark. Med vers tre er digteren tilbage i sin samtid med en begejstret beskrivelse af naturen og nu også af folket. Slutstrofen forsikrer om, at Danmark vil bestå til evig tid.
Med sin helt igennem positive holdning og forherligende omtale af natur, historie og fædreland er Danmarks nationalsang af utvetydig nationalromantisk oprindelse.
En tid med voksende national og folkelig bevidsthed
Der er et yndigt land er skrevet i en tid med en voksende national og folkelig bevidsthed, som hang sammen med behovet for at rejse nationen efter nederlagene i begyndelsen af 1800-tallet.
Digtet priser danskernes egne kvaliteter uden at nedgøre andre
Sammenlignes med den anden nationalsang, kongesangen, Johannes Ewalds Kong Christian stod ved højen mast, fra 1779, ses markante forskelle. Hvor Ewald betoner den enevældige konge, kampen og krigen, lægger Oehlenschläger vægten på landets egne fortræffeligheder: den danske natur, historie og befolkning. Her prises med stolthed egne kvaliteter uden at nedgøre andre. Som det fremgår af 2. vers, er de danske krigere stedt til hvile.