Grundtvig skrev digtet efter en krise
Grundtvig skrev formentlig digtet i Hillerød ved Frederiksborg Slot natten mellem den 22. og 23. maj 1844. Han var på vej hjem efter et længere ophold hos sjællandske præstevenner, hvor han havde overvundet en krise og blandt andet digtet salmen Sov sødt Barnlille. Han skrev til Gunni Busck 28. maj 1844:
Til Helsingør kom jeg da ikke dengang, thi da jeg havde naaet Frederiksborg og der hørt Nattergalene baade Aften, Morgen og Midnat, fandt jeg, det var Nok og meer end Helsingør kunde stikke.
Grundtvig havde inden sin afrejse til vennerne på landet set sin død i øjnene og efterladt menigheden i Vartov sit ”åndelige testamente” i sine sidste prædikener. Med den overståede krise kunne Grundtvig vende tilbage og prædike veloplagt pinsedag i Vartov 26. maj.
Digtet findes i flere versioner
Grundtvigs manuskript fra 1844 findes med overskriften Sommernatten med fem vers (i øvrigt på det samme ark papir som Sov sødt Barnlille). Salmen blev første gang udgivet af Grundtvig i Danskeren 1849, en del ændret og udvidet til seks vers med overskriften Midsommers-Natten ved Frederiksborg. I Højskolesangbogen er vers et, tre og fire medtaget. Her skal nævnes en enkelt variant i vers tre: I 1844-versionen står der:
Men Prisen dog vinder,
Med Ax og Kiærminder
Den grundrige Høst
Efter Vaaren i Øst
Fra Roser og Lilier alle.
Når Grundtvig efter en netop overstået religiøs krise kan skrive ”Den grundrige høst efter vaaren i øst”, er det fordi, han tænker på ”gyldenhøsten”, som er vundet for den kristne, fordi der har været en ”vår i øst” med Kristi fødsel.