Salmen rækker ud over sin oprindelige sammenhæng
Denne forsommersalme er oprindeligt udgivet i Lysets Utålmodighed – 165 salmer (2011), hvor den knyttes til Kristi himmelfartsdag. Men som det gælder for mange store salmer, rækker også denne langt ud over sin oprindelige sammenhæng, så den kan synges i hele maj, hvor æbletræet ofte vil stå i blomst.
Lisbeth Smedegaard Andersen er en skattet salmedigter
Lisbeth Smedegaard Andersen er en af landets højst skattede salmedigtere. Hendes tekster er præget af natursansninger og poetiske billeder med referencer til Bibel, kirkeår, litteratur og kunsthistorie. Sproget mestres til fuldkommenhed i rim, metrum, tryk og rytme, og salmerne er ofte stramt komponerede, som også denne.
Salmens opbygning er cirkulær
Salmen har en cirkulær opbygning, der minder om Grundtvigs store pinsesalme I al sin glans nu stråler solen: Først natursansningen med æbletræets blomster, der strøs (af vinden/Ånden?) og luften, der har et lyst skær af nyudsprungne bøgetræer. I vers to nævnes Kristi himmelfart og den sol, der er over skyerne. Det lys kan kun komme fra Guds kongestol, og det betyder, at Jesus med sin himmelfart har ”åbnet rummet over dig”.
Det bedste man kan tænke sig en forårsdag i maj
I vers tre bliver det til lovsang, når ånden løser vore tungebånd, og munden løber over med, hvad hjertet er fuldt af, så det kan lyde: ”Guds rige er på vej”; og endelig rundes der af i vers fire med det mindste frø, der vokser til et vældigt træ med fuglesang i blomsterlæ, det bedste man kan tænke sig en forårsdag i maj. Fra det erfaringsnære op i Himlen og ned igen til forår, maj og takkesang.