Salmen arbejder med øjeblikket og nuet
Holger Lissners salme blev skrevet i forbindelse med FDFs landslejr i 1981 og er siden optaget i Den Danske Salmebog og oversat til adskillige sprog.
Salmen indleder hvert vers med et ”Nu”, hvorved det øjeblikkelige og erfaringsnære understreges, men salmen forstår samtidig at hæve sig til solens perspektiv, idet fokus fjernes fra dette nu til det, at solen også glæder andre, når den forlader os (første vers).
En tidsmæssig opdatering af teksten fra 1981 til 2014
I andet vers falder der ro over landet, og verset slutter med en lille aftenbøn, der pudsigt nok er blevet opdateret i forhold til Den Danske Salmebogs version. Dér står der i den sidste linje: ”og den, der nu slider sig træt på fabrik!” Sådanne natarbejdere var der grund til at bede for i 1981, i fagforeningernes glansperiode, men til sin udgivelse Sangene synger i os (2014) rettede Lissner linjen til det nuværende. Det er i sig selv en nærliggende ting at gøre, der hvor et samtidigt udtryk fra 1981 er blevet forældet, men det bliver også en replik til den ofte udtalte forventning om, at salmerne skal være ”evige” og ikke ”tidsbundne”. Dertil kan man indvende, at alle salmer er tidsbundne, også de gamle, og at det desuden er tvivlsomt, om man behøver stille det krav som ufravigeligt.
Teksten er med til at tegne et billede af sin tid
Visse store salmer er med tiden blevet hævet over tiden, men det er også noget værd, hvis en salme kan betyde noget og synges i ti, tyve eller tredive år. Med denne ændring har Lissner i hvert fald opdateret sin salme fra 1981 til 2014.