Tænd et lys for mig

Baggrund

Som komponist og sanger mestrer Anne Dorte Michelsen både de store ballader og de glade dansenumre. Denne ballade stammer fra albummet Så stille som sne fra 2003, som også indeholder fortolkninger af klassiske højskolesange og salmer. Sangen anråber et "du", som tekstens jeg knytter et håb til. Dette "du" kan både være kærligheden og Gud; det, der bringer lyset ind i livet.

Anne Dorte Michelsen er en sikker sangsmed

Som forsanger i Tøsedrengene i 1980’erne og siden da som solist har Anne Dorte Michelsen for længst vist, at hun som komponist og sanger mestrer både de store ballader og de glade dansenumre, og at hun som tekstforfatter har en sikker sans for både det humoristiske, det længselsfulde og det slagfærdige. Michelsen besidder desuden evnen til at bruge sproget, så man ikke bare hører tekstens ord, men også mærker solens varme, venskabets helende kræfter, forelskelsens brus eller indignationen over verdens uretfærdigheder.

Anne Dorte Michelsen. Foto: Tomasz Sienicki

Fortolkninger af klassiske højskolesange og salmer

Disse evner har hun gennem karrieren foldet ud både i gruppesammenhænge og som solokunstner. Det kan derfor ikke undre, at Michelsen på et tidspunkt fik lyst til at prøve kræfter med at fortolke sange og salmer fra den klassiske højskolesangs- og salmetradition. Resultatet af det kunne første gang høres på albummet Fred hviler over land og by fra 2002, hvor Michelsen udelukkende fremførte sange, som hun gennem årene havde opbygget et særligt forhold til. Med albummet Så stille som sne fra 2003 gentog hun succesen – de to albums var både kommercielt og kunstnerisk vellykkede. På andet album valgte hun at medtage enkelte egne sange, herunder Tænd et lys for mig

Sangen er iørefaldende og eftertænksom

Sangen er en iørefaldende ballade med en melankolsk og eftertænksom grundstemning. Med brug af en gængs popskabelon formår Michelsen at etablere en inderlighed, hvor melodiens langsomme tempo giver optimal plads til teksten. Omkvædets række af faldende melodifraser antyder en resignation overfor det uafvendelige og understreger grundtemaet: følelsen af at være fanget i både årets og sindets vintermørke.

Tænd et lys for mig

1. Det undrer mig du stadig er her
så mange gange jeg har bedt dig gå
Det – og den store, vide verden –
er mer’ end jeg kan holde rede på

Når mørket har lagt sig
har fanget mig i sit garn
og jeg står her som et barn
uden en erfaring
er der kun dig

Tænd et lys for mig
send et brev når jeg
ingenting kan forstå
Knyt et bånd til mig
hold min hånd, sig mig
hvilken vej jeg skal gå
igennem vinternatten

2. Hvor er solen som sku’ skinne?
Den allermindste stråle se herned
Livet er for tiden lukket inde
man tror det varer i al evighed

Når mørket derude
har bragt mig væk fra mig selv
så jeg kun kan sige farvel
taler som en djævel
er der kun dig:

Tænd et lys for mig …

Nu står vintermørket for min dør
Jeg er tom og trist som aldrig før
Vis mig en vej – bare en lille sti –
ud af det mørke, som jeg er fanget i

Tænd et lys for mig …

Tekstens jeg anråber et "du"

Den kan siges at være en ”de profundis clamavi”-tekst, altså en tekst hvor mennesket fra dybet råber på Gud – og dermed en reference til Højsangens kapitel 130, der indledes med netop disse ord. Hvor trangt og fortvivlet dette end føles, indtræder der alligevel i sangens første vers et ”du”, altså en person eller instans uden for tekstens jeg, som der sættes håb til, og som der kan knyttes bånd til, sådan at lyset og håbet igen kan trænge ind.

Læser man teksten i en kristen forståelsesramme, ser man hurtigt dens motivsammenfald med flere andre kendte og elskede forhåbningssalmer. Eksempelvis bringer linjerne ”Når mørket har lagt sig, har fanget mig i sit garn, og jeg står her som et barn” mindelser om Jakob Knudsens tekst til Se, nu stiger solen af havets skød, hvor også barnets uskyld og tilhørsforhold til Gud, med lysets tilbagekomst, river den troende ud af ”dødens garn”.

Ikke alle oplever julens glæde

På det konkrete plan er det vintermørket, der tynger, hvilket er en fællesmenneskelig erfaring her i Norden, uanset trosforhold. Michelsen skrev sangen som en anerkendelse af, at det ikke er alle forundt at opleve julens glæde, men at julens fest og glade samvær tværtimod kan få mørket og ensomheden til at opleves endnu tungere: En tid, hvor lyset både konkret og abstrakt knapt nok kan skimtes - kun håbes på.

Sangens ”du” kan både være den elskede og Gud

Ud over det specifikt kristelige trækker sangen også på en lang tradition fra kærlighedsdigtningen for at lade objektet for kærligheden tiltales med det ”du”, der både kan være den elskede og Gud. Det er naturligvis op til den enkelte at tillægge dette ”du” en konkret identitet – eller lade det stå åbent.

Sangen er sunget sammen med Bjørn Eidsvåg

Sangens kristne tolkningsmulighed understreges ved, at den oprindeligt blev fremført som en duet med den kendte norske sanger, sangskriver og teolog Bjørn Eidsvåg, der selv er repræsenteret i Højskolesangbogen med Jeg ser at du er træt. Eidsvåg medtog i øvrigt sangen i originalversion på sit eget album Skyfri Himmel fra 2004.

Fakta om Tænd et lys for mig

Nr. 150 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst og musik: Anne Dorte Michelsen, 2003

Artiklen er skrevet af Vibe Fangel-Hansen. 

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.

Artikler om sangene i Højskolesangbogen

Vis flere