Titlerne i Højskolesangbogen

Publiceret 25-11-2020

Selvom meget i 19. udgave ser ud som i 18. udgave, er der ændret en del. Titlerne på sangene er fx blevet skrevet efter et nyt princip, ligesom der også er et princip for den nye nummerering.

Har du lagt mærke til, at der i den 19. udgave er kommet titler på alle sangene i Højskolesangbogen?

Første linje versus digtets titel

I den tidligere udgave stod der kun et nummer, men mange manglede, at der også stod en titel. Ofte bliver sange i folkemunde navngivet efter den første linje – som fx Er lyset for de lærde blot. Men faktisk hedder sangen oprindeligt Oplysning. Her har vi dog valgt at holde fast i førstelinjen, fordi det er sådan, de fleste kender sangen. 

Den mest kendte titel

Vi har nemlig valgt, at de gamle sange hedder det, vi kender dem bedst som, og så kan du læse i noten, hvad den oprindelige titel er. Til gengæld har mange af de nye sange en anden titel end førstelinjen – fx Lyse nætter.

Det er også den titel, folk kender sangen som, så dette princip mindsker tvivlen om, hvilken sang der er tale om. Nu følger titlerne hinanden både i Højskolesangbogen og i artiklerne på nettet.

Numrene er nye

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at når 122 sange tages ud og 151 sættes ind, så skal der nye numre til. Det er gjort efter følgende princip: Når en sang tages ud, så flytter de efterfølgende sange et nummer op. Nye sange er sat ind i slutningen af hvert tema. Det betyder fx, at Solhverv, nr. 170, og Blomsterkransebrud, nr. 171, er sat ind som de sidste to sange i temaet "Liv".

Hent appen

Tag sangbogen med dig over alt. Køb den til din smartphone.

Hent i App Store

Hent i Google Play

Køb Højskolesangbogen

Syng med fra Højskolesangbogen der i alt indeholder 601 sange. 

Køb Højskolesangbogen

Se hvilke sange, der er med i Højskolesangbogen