Ole Wivel skrev sangen til Uldum Højskoles 135 års jubilæum
Sang til Uldum Højskole blev skabt, da skolen fyldte 135 år. At netop Ole Wivel blev bedt om at skrive sangen, har sin baggrund i digterens mangeårige nære forbindelse med højskolekredse. I studentertiden var han elev på Borups Højskole, i årene 1951-53 lærer på Askov og i 1964-65 forstander på Krogerup. I 1959 skrev han Der truer os i tiden til indvielsen af Båring Højskole.
Ole Wivels poesi var inderlighedssøgende og senere engageret i omverdenen
Ole Wivels poesi bar i 1940’erne præg af det personligt inderlighedssøgende, som kom til udtryk på klassisk-harmonisk vis. I de følgende årtier vokser engagementet i tidens og omverdenens problemer – bl.a. agiterede han mod USA’s krigsførelse i Vietnam. Også i hans lyrik trådte engagementet frem, bl.a. i samlingen Nike fra 1958.
Den økologiske dommedagstrussel i samtidens danske lyrik
I denne sammenhæng må man se det økologiske engagement i Egetræet tungt af alder – i øvrigt intet særsyn i samtidig dansk lyrik. Et andet eksempel er Thorkild Bjørnvigs miljølyrik, fx Delfinen fra 1975. Mens Thorkild Bjørnvig appellerer til menneskets selvbesindelse (som i I hjerterne begynder fra 1984), imødegår Ole Wivel den økologiske dommedagstrussel med et håb om forløsning og frelse i et humanistisk-kristent livssyn. Selv karakteriserer han Egetræet tungt af alder sådan: ”Digtet kredser om den (permanente) økologiske katastrofemulighed og vores ‘overmagt’, dvs. foragt for vilkår og muligheder. Fyrstens nåde er den gammelkendte Guds” – jf. vers 3.1.
Teksten har en bibelsk toning
Tekstens hverdagssprog har et diskret, letforståeligt indslag af bibelsk toning (fx vers 4.3).
Dommedagsvisionen (vers et-to) har rod i domsforkyndelsen i Johannes’ Åbenbaring (Åb 14,8ff)