Ingemanns og Weyses samarbejde
C.E.F. Weyse har komponeret melodierne til alle Ingemanns Morgensange for børn, og samarbejdet fortsatte med Syv aftensange fra 1838.
Ingemann og Weyse udvekslede breve om deres samarbejde. Weyse mente, at det var nemt at skrive melodierne, for de lå allerede i Ingemanns ord. Weyse skrev, at han havde komponeret morgensangene med særlig lyst, fordi han fandt, at Ingemann havde ”været så særdeles heldig i at udtrykke den for barnet så særegne inderlighed og ukunstlede hjertelighed”.
Weyse og den danske folketone
Det kunne sådan set stå som en anmeldelse af Weyses egne melodier, som med deres enkelhed og klare sødmefyldte harmonik taler til det musikalske barneøre den dag i dag.
Weyse rammer, hvad vi ynder at kalde ”den danske folketone”. Det er næppe muligt at identificere noget specielt dansk i selve musikken, og den danske folketone i fællessangene i Højskolesangbogen stammer da også fra to tyskere: J.A.P. Schultz, der var syngemester på Det Kgl. Teater, og Weyse selv.
Morgensangene tilhører alle genren romancer. De er enklere end romantiske lieder, men har større vingefang end visemelodier. Der er mindelser om tidlige Schubertsange og strofiske sange af Mozart. Inden for deres enkelhed og fælles præg er morgensangene meget forskellige.