Sange til asylerne for fattige børn
I 1837 udkom Ingemann og Weyses Morgensange for Børn til brug ved de nyoprettede asyler i København. Asylerne var en slags børnehaver, hvor børn fra fattige familier kunne blive passet og undervist, mens forældrene arbejdede. Tanken var, at de fattige småbørn skulle undervises, så de som voksne kunne blive fuldgyldige borgere i et samfund under forvandling. Der fandtes også asyler i andre lande, men ingen andre steder fik sangen og fortællingen så stor plads.
Karen Stougaard Hossy, som har skrevet om asylernes historie, skriver i Højskolebladets nr. 40, fra 1986:
”Ingemanns morgensange er uden sidestykke ved deres naturpoesi og ved at være fuldstændig blottet for den sentimentalitet, den pålæggelse af ydmyghed og lydighed over for autoriteter, der f.eks. findes i franske og engelske asylsange. I Ingemanns sange står barn og voksen lige i deres fælles betagelse og undren over sneglen med sit hus og solens gang ’på gyldne skyer i det høje’.”
Morgensange for Børn består af otte sange. Ligesom Thomas Kingos Aandelige Siunge-Koor over 150 år tidligere, har Ingemann digtet en sang til hver ugedag, suppleret med en forårssang, Storken sidder på bondens tag.