Her er kongens favoritter fra Højskolesangbogen

Publiceret 14-03-2024

Den danske sangskat er vigtig for vores kulturarv, skriver kong Frederik 10. i bogen Kongeord. Læs her, hvilke sange og melodier fra Højskolesangbogen, som kongen særligt holder af.

I anledning af tronskiftet i januar har Forlaget Højskolerne afleveret ny højskolesangbøger til kongefamilien som gave.

Af Mette Skov Hansen

Hvilke sange fra Højskolesangbogen er en konge værdig?

Hvis man er ægte fan af at synge fra den blå, vil man nok mene, at svaret er ”dem alle sammen” – men selv en konge må trods alt have sine favoritter.

Det gælder også Danmarks nye kong Frederik 10., som overtog regentrollen i januar. Og de favoritter kan man blive lidt klogere på, hvis man læser bogen ”Kongeord”, som blev udgivet i forbindelse med tronskiftet.

”Selv om jeg altid godt har kunnet lide rytmisk musik af vidt forskellig slags, kan jeg begejstres over melodier og tekster i Højskolesangbogen,” skriver kong Frederik i bogen. 

Han nævner herefter flere af sine favoritter fra sangbogen, og hvordan han husker nogle af dem fra tiden på Krebs’ Skole, hvor han havde en musiklærer, Hr. Rødgaard, som i sin tid var leder af Det Danske Drengekor.

”Når han satte sig bag klaveret og gav sig til at spille og fortælle, tog han os med på rejser gennem landet og historien, mens vi sang. Jeg kan bestemt ikke prale af at kunne sangene udenad i dag, men når jeg hører en meldoistump eller verselinje, kommer resten til mig.”

Forlagsredaktør Rasmus Skov Borring var forbi Amalienborg med de nye højskolesangbøger til kongefamilien.

Nye sangbøger til den danske kongefamilie

I anledning af tronskiftet i januar har Forlaget Højskolerne i marts afleveret nye højskolesangbøger til kongefamilien som gave. Familiemedlemmernes navne er trykt på bøgerne med guldtryk. 

Herunder kan du læse, hvilke højskolesange, der er nævnes i Kongeord, og lidt om dem hver.

”Se dig ud en sommerdag”

Nr. 342. Sangen er skrevet af Jeppe Aakjær i 1905 og fik melodi af Carl Nielsen i 1917.

Sangen har til formål at give byboere et indblik i livet på landet og handler om at lægge byen bag sig og søge ud i det åbne land. Carl Nielsens melodi indfanger togets rytme, når det tøffer af sted ud i det danske sommerlandsskab. 

Læs mere om sangen her.

”Det er i dag et vejr – et solskinsvejr”

Nr. 287. Sangen er skrevet af Ludvig Holstein i 1903 og har melodi af Poul Schierbeck fra 1938.

En rigtig forårssang, hvor en forelsket kvinde hilser de lysere måneder velkommen og køber hyacinter – både ”af de hvide og de blå, hun købte af de smukkeste, hun så.”

Læs om sangen her.

”Storken sidder på bondens tag”

Nr. 314. Sangen er skrevet af B.S. Ingemann i 1837 med melodi af C.E.F. Weyse samme år.

Teksten skildrer storken som en sikker forårsbebuder, og sangen er med i ”Morgensange for børn”, som blev skrevet til brug i de københavnske asyler.

Læs om sangen her.

”Stille hjerte, sol går ned”

Nr. 582 . Sangen er skrevet af Jeppe Aakjær i 1912 og fik melodi af Thomas Laub i 1915.

Jeppe Aakjær skrev teksten til denne sang i anledning af, at Rebild Bakker blev udnævnt som nationalpark. Den består af fire enkle vers, som maler et stemningsfyldt billede af solnedgangen, mens melodien bidrager med en let vemodig tone.

Læs om sangen her.

”Du som har tændt millioner af stjerner”

Nr. 591. Sangen er skrevet af Johannes Johansen i 1981 og har melodi af Erik Sommer fra samme år.

Denne nyere aftensang blev sunget første gang på FDF's landslejr i 1981. Efter nogle små justeringer i 1982 blev den trykt i diverse sangbøger brugt af børn og unge.

Læs om sangen her.

”Danmark, nu blunder den lyse nat”

Nr. 333. Sangen er skrevet af Thøger Larsen i 1914 har melodi af Oluf Ring fra 1922.

Sangen er en hyldest til den lyse sommernat. Den er egentlig en lejlighedssang, som Thøger Larsen skrev på digtervennen Jeppe Aakjærs opfordring. Den skulle bruges ved et sommermøde i juli 1914 på Aakjærs gård Jenle i Salling, men blev så vellykket, at den kom med i Larsens digtsamling "Slægternes Træ".

Læs om sangen her.

”På Sjølunds fagre sletter”

Nr. 509. Sangen er skrevet af B.S. Ingemann i 1816 med melodi af Niels W. Gade fra 1838.

I ”Kongeord” skriver kong Frederik selv om sangen, at den er ”en herlig sang, der handler om levemanden Kong Valedmar, som var mere optaget af jagtlivets spænding og glæder end af at leve et fromt liv. Derfor bestemte Gud, at lyden af kongens galoperende heste, jagthorn og gøende hunde i al evighed skulle give genlyd i skovene til andres skræk og advarsel.”

Læs mere om sangen her. 

Det siger kong Frederik 10. om fællessang

”Danske sangtraditioner må man gerne introduceres til tidligt i livet. Sang kan jo noget særligt.”

”Fællessang, hvad enten det nu er i kirkens rum eller ved private, festlige lejligheder, fylder mere i mit liv i dag. Ikke mindst fordi min hustru også holder af at synge.”

”Det er vigtigt med sang, ikke mindst i et historisk perspektiv. Måske er det en nedarvet ting i mennesker, der handler om at ville fortælle historier til hinanden og på den måde være forbundet.”

Fra bogen "Kongeord".