Sangen stammer fra Et dusin danske sange
Det lyser koldt i februar stammer fra samlingen Et dusin danske sange , der udkom i 2014. To komponister (Erling Lindgren og Erik Sommer ) og to forfattere (Niels Brunse og Iben Krogsdal ) var i 2012 af initiativet ”Kolding Sangens By” blevet inviteret til at skrive 12 nye danske årstidssange. Igennem et år skrev forfatterne på skift en sang for hver måned, og denne er så februar måneds sang, skrevet af Iben Krogsdal (se nærmere om forfatteren i kommentaren til Lige før timerne mørkner i juni ).
Udgivelsen hylder Thomas Laub og Carl Nielsen
Da cyklussen var sluttet, blev sangene trykt i en bog og sunget til en alsangskoncert på Kulturnatten den 22. august 2014 på Kolding Bibliotek. Bogudgivelsen er samtidig en jubilæumsudgivelse i anledning af 100-året for udgivelsen af En snes danske viser af Thomas Laub og Carl Nielsen , deraf titlen Et dusin danske sange . En snes danske viser udkom i to bind i hhv. 1915 og 1917 og skabte en fornyelse og genoplivning af den danske sangskat. Det er herfra, sange som Stille, hjerte, sol går ned og Underlige aftenlufte stammer.
Højskolesangbogen har optaget fem af sangene fra Et dusin danske sange :
Iben Krogsdal
Der er en trodsig munter tone i sangen
Tonen i Iben Krogsdals Det lyser koldt i februar er trodsigt munter. Længslen efter foråret er mærkbar ved, at den syngende ikke blot er træt af kulden og vintervejret, men træt af at være træt af kulden og vintervejret. Eller, som der står i tredje vers, alle har fået ”mer end nok / af deres vinterkvaler”. Naboen (første vers) synes, han er sløj, men måske er også dét blot februar, der tærer på ham.
Vinteren har varet længe
Sangen er en vintersang, hvor vinteren har varet længe. Og fordi den har varet længe, føles det, som om den aldrig får ende. Det er en kamp på udholdenhed, og det opleves, som der står i andet vers, som en ”tabersag”.